Wandelend vergaderen: de verrassende voordelen van een vergadering in beweging

July 26, 2024

Stel je voor: je stapt uit je kantoor, de frisse buitenlucht in, en begint een productieve vergadering terwijl je wandelt. Het klinkt misschien onconventioneel, maar wandelend vergaderen wint steeds meer aan populariteit in het bedrijfsleven. Deze innovatieve aanpak combineert de voordelen van lichaamsbeweging met effectieve communicatie, wat leidt tot verhoogde creativiteit en productiviteit.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van wandelend vergaderen. We onderzoeken waarom deze methode zo effectief is, hoe het je hersenen beïnvloedt en hoe je zelf een succesvolle wandelvergadering kunt organiseren. Of je nu een manager bent op zoek naar nieuwe manieren om je team te inspireren, of een professional die efficiënter wil werken, wandelend vergaderen kan een game-changer zijn voor jouw werkdag.

De voordelen van wandelend vergaderen

Verhoogde creativiteit en productiviteit

Een van de meest opvallende voordelen van wandelend vergaderen is de boost die het geeft aan creativiteit en productiviteit. Terwijl je wandelt, komt je lichaam in beweging en stroomt er meer bloed en zuurstof naar je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je helderder kunt denken en gemakkelijker nieuwe ideeën genereert. Bovendien helpt de ritmische beweging van het wandelen om je gedachten te ordenen en problemen vanuit een nieuw perspectief te bekijken.

Verbeterde focus en geheugen

Wandelen heeft een positief effect op je concentratievermogen en geheugen. Tijdens een wandelvergadering zijn er minder afleidingen dan in een traditionele vergaderruimte. Je hoeft niet constant naar een scherm te kijken of te worstelen met technische problemen. In plaats daarvan kun je je volledig focussen op het gesprek en de ideeën die worden uitgewisseld. Deze verhoogde focus zorgt ervoor dat je informatie beter onthoudt en verwerkt.

De psychologie achter wandelend vergaderen

Een informele sfeer

Wandelend vergaderen creëert een minder formele en intimiderende sfeer dan traditionele vergaderingen. Wanneer je naast elkaar loopt in plaats van tegenover elkaar aan een tafel te zitten, voelen mensen zich vaak vrijer om hun gedachten en ideeën te delen. Deze ontspannen sfeer stimuleert open communicatie en kan leiden tot meer eerlijke en productieve gesprekken.

De kracht van ongecensureerd praten

Een fascinerend aspect van wandelend vergaderen is dat het gemakkelijker wordt om ongecensureerd te praten. Omdat je niet constant oogcontact hoeft te maken, kun je je gedachten vrijer laten stromen. Je keert meer in jezelf en kunt je ideeën zonder onderbrekingen uiten, wat vaak leidt tot een soort 'flow'-staat. Deze ongeremde manier van communiceren kan resulteren in verrassende inzichten en kan zelfs veranderingsprocessen in gang zetten.

De impact van de natuur op ons brein

Van beta- naar alfagolven

Wist je dat slechts een half uur in de natuur doorbrengen je hersengolven kan veranderen van beta- naar alfagolven?

Dit klinkt misschien wetenschappelijk, maar het betekent simpelweg dat je meer ontspannen raakt terwijl je tegelijkertijd alert blijft. In deze staat kun je informatie beter verwerken en leg je gemakkelijker een link tussen je rationele denken en je intuïtie of 'buikgevoel'.

Verbeterde informatieverwerking

Door de combinatie van lichaamsbeweging en natuurlijke omgeving, stimuleer je je hersenen op een unieke manier. Je kunt complexe problemen vaak gemakkelijker ontleden en komt sneller tot creatieve oplossingen. Bovendien helpt de ontspannen staat van je hersenen om stress te verminderen, wat op zijn beurt leidt tot helderder denken en betere besluitvorming.

Tips voor een succesvolle wandelvergadering

Timing en duur

Om het maximale uit je wandelvergadering te halen, is het belangrijk om rekening te houden met timing en duur. Plan je vergadering bij voorkeur na 11 uur 's ochtends of in de middag, omdat mensen 's morgens vaak het productiefst zijn aan hun bureau. Houd de vergadering niet langer dan 45 minuten, omdat wandelen ook energie kost. Als je meer tijd nodig hebt, overweeg dan twee sessies van 45 minuten met een korte pauze ertussen.

Praktische overwegingen

Neem pen en papier mee voor het maken van notities, bij voorkeur gedragen door degene die verantwoordelijk is voor de notulen. Laat smartphones achter om afleidingen te minimaliseren. Kies een rustige route waar je ongestoord kunt praten en denk na over het weer - zorg voor geschikte kleding als het koud of regenachtig is.

Wandelend vergaderen biedt een verfrissend alternatief voor traditionele vergaderingen. Door de combinatie van lichaamsbeweging, natuurlijke omgeving en informele sfeer, stimuleer je creativiteit, productiviteit en open communicatie. Of je nu een belangrijke beslissing moet nemen, een brainstormsessie wilt houden of gewoon effectiever wilt communiceren met je team, overweeg dan eens om je volgende vergadering al wandelend te houden. Je zou versteld kunnen staan van de resultaten!

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Waarom teambuilding essentieel is voor bedrijfssucces
Jul 28, 2024

Stel je eens voor: een bedrijf waar collega's elkaar nauwelijks kennen, waar afdelingen langs elkaar heen werken en waar de sfeer op de werkvloer te wensen overlaat. Klinkt niet bepaald als een recept voor succes, toch? Gelukkig is er een krachtig middel om dit te voorkomen: teambuilding.

Hoe stoppen met piekeren? Met deze praktische tips!
Apr 24, 2023

Piekeren is als schommelen, je gaat heen en weer, maar blijft ter plaatse. Met deze praktische tips stap je uit de negatieve spiraal van piekeren.

Waarom adem je beter door je neus?
Jul 11, 2023

Ademhalen. Het is zo'n intrinsiek onderdeel van ons leven dat we het vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wist je dat de manier waarop je ademt een aanzienlijke impact kan hebben op je algehele welzijn? Met name, neusademhaling kan een wereld van verschil maken.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken